Puhe ristillä ristiriitaista?

Jeesuksen puhe ryövärille ristillä (Luuk. 23:42-43) on pitkin aikaa – yleensä pääsiäisen aikoihin – herättänyt monissa ihmettelyä, niin taas tänäkin pääsiäisenä. Kun perinteinen raamatunkäännös kääntää Jeesuksen puheen:

Jeesus vastasi: “Totisesti: jo tänään olet minun kanssani paratiisissa.”

niin tulee mielikuva siitä, että tämä ryöväri sai lupauksen pyyntönsä täyttymiselle jo samana päivänä. Tämä tulkinta johtaa kuitenkin perustavanlaatuisiin ristiriitoihin tulevan ylösnousemuksen (joka on siis vielä edessäpäin) kanssa. Koska raamattu selkeästi opettaa, että Kristus on noussut ensimmäisenä kuoloon nukkuneista ja että tämä ylösnousu muun ihmiskunnan osalta tapahtuu myöhemmin (1. Kor 15:20-23).

Jos ryöväri olisi lentänyt ristiltä suoraan paratiisiin, niin eikö hänestä olisi siten tullut ensimmäinen kuolleista nousseista, koskapa Jeesuskin herätettiin kuolleista vasta kolmantena päivänä? Ja jos suoralennot edelleen jatkuisivat, niin eikö koko tuleva ylösnousemus jäisi turhaksi, kun jo kaikki olisivat päässeet perille? Eikö tällainen opetus ole itse asiassa spiritismiä, joka väittää että elämä jatkuu välittömästi kuoleman jälkeen?

Mutta otetaanpa se edellinenkin jae eli ryövärin kysymys tähän.

“Jeesus, muista minua, kun tulet valtakuntaasi.”

Ryöväri pyytää siis Jeesusta muistamaan häntä, kun Hän tulee valtakuntaansa (alkukielellä kuningaskuntaansa). Tämän tulevan Israelille luvatun kuningaskunnan lupaukset ovat olleet esillä läpi vanhan testamentin, kuningaskunta oli tullut lähellä evankeliumikertomuksissa ja sen ilmestymistä odotettiin helluntain tapahtumien jälkeen. Tähän tulevaan valtakuntaan ei Jeesus ryöväriä luvannut, vaan sen jälkeiseen Jumalan paratiisiin (Ilm. 21). Eli kun otetaan asiayhteys ja sanatarkka puhe ristillä, niin ryöväri sai mennä odottelemaan tulevaa ylösnousemista ja paratiisipaikkaansa.

Alkukieli ei käytä lainkaan välimerkkejä, vaan teksti näyttää silmissä yhdeltä ”pötkyltä”. Konkordanttinen käännös laittaa tässä kaksoispisteen sanan tänään jälkeen, jolloin ko. jae saa toisenlaisen merkityksen.

Jeesus vastasi totisesti, totisesti minä sanon sinulle tänään: sinä olet minun kanssani paratiisissa.”

Tässä puheessa painottuu tuo maailmanhistoriaa mullistava päivä ja myös Jeesuksen lupaus vasta kuningaskunnan jälkeisestä paratiisi-paikasta. Kuningaskuntaan menohan vaati tuolloin työpaikan jättämistä, Jeesuksen konkreettista seuraamista ja monista asioista kieltäytymistä – siis tekoja. Paavalin evankeliumissa, joka on ilmiannettu Israelin määräaikaisen hyllytyksen ajaksi, meille taas luvataan tänään pelastus pelkän uskon kautta, ilman lisäsuorituksia.

 

 

 

Jätä kommentti

Ota yhteyttä