Efesolaiskirje – luku 6:1-13

 

6:1 Lapset, olkaa vanhemmillenne kuuliaiset Herrassa, sillä se on oikein.
6:2. “Kunnioita isääsi ja äitiäsi” – tämä on ensimmäinen käsky, jota seuraa lupaus –
6:3. “että menestyisit ja kauan eläisit maan päällä”.
6:4. Ja te isät, älkää kiihottako lapsianne vihaan, vaan kasvattakaa heitä Herran kurissa ja nuhteessa.
6:5. Palvelijat, olkaa kuuliaiset maallisille isännillenne, pelossa ja vavistuksessa, sydämenne yksinkertaisuudessa, niin kuin Kristukselle,
6:6. ei silmänpalvelijoina, ihmisille mieliksi, vaan Kristuksen palvelijoina, sydämestänne tehden, mitä Jumala tahtoo,
6:7. hyvällä mielellä palvellen, niin kuin palvelisitte Herraa ettekä ihmisiä,
6:8. tietäen, että mitä hyvää kukin tekee, sen hän saa takaisin Herralta, olkoonpa orja tai vapaa.
6:9. Ja te isännät, tehkää samoin heille, jättäkää pois uhkaileminen, sillä tiedättehän, että sekä heidän että teidän Herranne on taivaissa ja ettei hän katso henkilöön.

CLV Eph 6:1 – Eph 6:10
1  •Children, be obeying your •parents, in the Lord, for this is just.
2  “Honor your •father and •mother” (whicha is the first precept iwith a promise),
3  that it may be becoming~ well with you, and you should be a long time on the earth.
4  And •fathers, do not be vexing your •children, but be nurturing them in the discipline and admonition of the Lord.
5  •Slaves, be obeying your •masters according to the flesh with fear and trembling, in the singleness of your •heart, as to •Christ,
6  not acwith eye-slavery, as hman-pleasers, but as slaves of Christ, doing the will of •God ofrom the soul,
with good humor slaving as to the Lord and not to men,
8  being °aware that, whatsoever good each one should be doing, for this he will be |requited~ bby the Lord, whether slave or free.
9  And, •masters, be doing the same toward them, being lax in •threatening, being °aware that their •Master as well as yours is in the heavens, and there is not partiality bwith Him.

Paavali jatkaa edellisen luvun opetusta kuuliaisuudesta Herralle. Jumalan antamaa kuuliaisuusjärjestystä tulee soveltaa myös työelämän ja perhe-elämän tasoilla. Vaikka Kristuksessa ei ole ” juutalaista eikä kreikkalaista, ei ole orjaa eikä vapaata, ei ole miestä eikä naista”, niin Herrassa on Jumalan antaman järjestyksen mukaista alamaisuutta hyvä noudattaa. Kristuksessa kaikki jäsenet ovat Pyhässä Hengessä keskenään tasa-arvoiset Pään, Kristuksen alaisuudessa. Herrassa taas Jumalan järjestys toimii myös fyysisellä tasolla.
Kaikkeen palvelemiseen kuitenkin pätee yksi ja sama ohje: palvelkaa hyvällä mielellä, tai hyvällä huumorilla (kreik. eunoia) niin kuin Herraa ettekä ihmisiä (jae 7)!

 

 

6:10. Lopuksi, vahvistukaa Herrassa ja hänen väkevyytensä voimassa.
6:11. Pukekaa yllenne Jumalan koko sota-asu, voidaksenne kestää perkeleen kavalat juonet.
6:12. Sillä meillä ei ole taistelu verta ja lihaa vastaan, vaan hallituksia vastaan, valtoja vastaan, tässä pimeydessä hallitsevia maailmanvaltiaita vastaan, pahuuden henkiolentoja vastaan taivaan avaruuksissa.
6:13. Sen tähden ottakaa päällenne Jumalan koko sota-asu, voidaksenne pahana päivänä tehdä vastarintaa ja kaikki suoritettuanne pysyä pystyssä.

CLV Eph 6:10 – Eph 6:13
10  For the rest, breietari kirjoittaathren mine, be |invigorated~ in the Lord and in the might of His •strength.
11  Put~ on the panoply of  •God, tod •enable~ you to stand up tod the stratagems of the Adversary,
12  for it is not ours to wrestle tdwith blood and flesh, but tdwith the sovereignties, tdwith the authorities, tdwith the world-mights of this •darkness, tdwith the spiritual forces of wickedness among the celestials.
13  Therefore |take up the panoply of •God that you may be |enabled to withstand in the wicked •day, and -having effected~ all, to stand.

 

Sitten tullaan aivan keskeiseen asiaan: miten suojautua Vastustajan hyökkäyksiä vastaan!

Ensin apostoli esittää tilannekatsauksen.

 Paavali tuo esille (jae 11) sen, että Saatanalla on tietyt systemaattiset tavat horjuttaa Kristuksessa olevaa uskovaa. Alkutekstistä löytyy sanan ”kavalat juonet” ja ”stratagems” takaa kreikan ilmaisu methodeia. Tämä termi esiintyy vain kahdesti uudessa testamentissa; toinen kohta on Ef. 4:14. Methodeia tarkoittaa menettelytapaa, sellaista säännönmukaista ja toistuvaa toimintasarjaa, jota jonkin asian (tässä: Kristuksessa olevan jäsenen uskon horjuttaminen) läpi viemisessä sovelletaan.

Jakeessa 12 Paavali tuo aivan keskeisen totuuden: me emme taistele toisia ihmisiä vastaan – toisin kuin on Israelin kohdalla. Tätä Paavalikin tarkoittaa sanoessaan ”mutta meillä ei ole taistelu”.  Israelin lupaukset liittyvät tämän Maan päälle ja siten heidän sotimisensa käydään ”lihaa ja verta” vastaan eli vihamielisiä ihmisiä vastaan. Niin kuin heidän apostolinsa Pietari kirjoittaa Saatanasta: ”Teidän vastustajanne, perkele, käy ympäri niin kuin kiljuva jalopeura” (1. Piet. 5:8).  /tästä tarkemmin/

Tämä hengellisen taisteluvarustuksen pukemisen kehote liittyy ainoastaan uskovien vaellukseen ja käyttäytymiseen pahuuden henkivaltoja vastaan ulkoavaruuksien alueella!
Uskovan maanpäällistä vaellusta koskevat kehotteet on meille aiemmin esitetty luvuissa 4 ja 5.

Meidän vihollisemme toimivat taivaitten avaruuksien alueella. Meidän vihollisemme ovat ulkoavaruuden alueella toimivat erityyppiset vihamieliset henkiolennot ja -vallat. Meidän tulisi aina muistaa, että ne, jotka vastustavat meitä, ovat vain henkisten voimien käyttämiä välittäjiä ja kohdella heitä vastaavasti. Meidän paikkamme ei ole painia veren ja lihan kanssa, vaan katsoa ihmis-instrumentin taakse todelliseen vastustajaan henkimaailmassa. Meidän taisteluamme ei käydä fyysisellä alueella vaan Hengen alueella. Meitä kehotetaan elämään rauhassa kaikkien ihmisten kanssa (Room. 12:18). Meitä kehotetaan vaeltamaan kenkinämme valmius rauhan evankeliumille (Ef. 6:15).

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Total Page Visits: 34 - Today Page Visits: 1

2 kommenttia artikkeliin ”Efesolaiskirje – luku 6:1-13”

 1. Kiitos,

  hienoa tulkintaa! Puuttuisin kuitenkin näkemykseesi: “Meidän vihollisemme ovat ulkoavaruuden alueella toimivat erityyppiset vihamieliset henkiolennot ja -vallat.” Eikö Jeesus, kuten opetuslapsetkin, kuitenkin ajanut ihmisiä vaivaavia pahoja henkiä ulos ihmisiä piinaamasta, eli kuitenkin nuo pahat henget, demonit ‘elävät’ ja vaikuttavat aivan samalla empiirisellä tasolla kuin me ihmisetkin. Mikä siis on tuo ‘ulkoavaruuden alue’?

  Vastaa
  • Kiitos yhteydenotostasi.
   Toden totta, Jeesus ja Hänen opetuslapsetkin ajoivat demoneja ihmisistä, jotka olivat niiden vallassa. Demonit (kreik. daimonion) vaikuttivat ja vaikuttavat Maan päällä ja edustavat ilmeisesti Vastustajan organisaatiossa sen alinta kastia. Ne voivat joskus miehittää ihmisiä ja eläimiä. Paavali paljastaa kuitenkin Efesolaiskirjeessään meille sitä salaisuutta, josta Herra ei puhunut sanallakaan juutalaisille opetuslapsilleen. Tämä toisenlainen toivo tai tulevaisuus odottaa meitä (toisin kuin on Israelin kohdalla) maapallon ulkopuolisella, taivaallisella, alueella. “Mutta meillä on yhdyskuntamme” taivaissa. UT:ssä esiintyy alkukielessä kaksi ilmaisua “taivaallisille”: “ouranios” ja “epouranios”, joka sanatarkasti tarkoittaa nähdä/havaita ylhäällä. Eli kun katsomme ulkona ylöspäin, niin näemme ehkä pilviä ilmakehässä ja pimeällä tähtitaivaan ilmakehän ulkopuolella. Näin asian ajattelen “ouranios” liittyy ilmakehään ja “ep ouranios” sen ylä “ep” tai ulkopuolella havaittavaa eli maapallon ulkopuolista universumin aluetta. Ihan konkreettisia asioita. Tätä ylösnoussut Herra paljastaa Efesolaiskirjeen alussa 1-20. Samoin tämä Efesolaiskirjeen loppuosuus liittyy tähän. Näissä kirjeissä on tunnistettavissa tietynlainen sipuli-rakenne, jossa kullekin alun teoriaosuuteen liittyy vastaava sovellutus-osio kirjeen loppupuolelta. Tässä kannattaisi tutkia ja peilata tätä alku- ja loppukohtaa (“halkaistun sipulin ulommaiset vastinkuoret”) keskenään.
   Demonit ovat vaikuttaneet ja vaikuttavat edelleen moneen “kristilliseen” oppiin. Tämän Paavali toteaa (1. Tim. 4:1). Ilmeisen aktiivisesti tänäänkin toimivat.
   Demonit näyttävät olevan Maan päällä toimivia pahuuden henkiolentoja, jotka myös tunnustavat Jumalan olemassaolon (Jaak. 2:19). Katselin vielä noita alkutekstin sanailmentymiä “demoni-demoninen-olla demonisesti asuttu eli “riivattu”, niin ne myös osaltaan vahvistavat sitä, että kyse on maanpäällä toimivista henkivalloista, kun taas Paavali ei näytä varoittavan meitä niistä muuten kuin epäsuorasti: niiden vaikutuksista opetuksiin. Sanat esiintyvät UT:n alkutekstissä yht. 76 kertaa, josta Paavalilla vain 8 kertaa, kun muu ei-paavalillenen osa 68 kertaa.
   Ajattelen tässä asiaa yksinkertaisesti niin, että samoin kuin Israel odottaa Messiaansa paluuta nykyisen Maan päälle (tänne, jossa me nyt fyysisesti elämme), niin yhtälailla meidän odotuksemme liittyvät tuohon maapallon ulkopuolella havaittavaan, valtavaan tähtitaivaan alueelle yhtä fyysisesti kuin on Israelinkin kohdalla. Saatana joukoineen pitää siellä noita meille luvattuja alueita vielä hallussaan, mutta kun ne “heivataan” sieltä aikanaan alas tänne Maan päälle, missä heidän demoni-joukkonsakin toimivat (Ilm. 12:7-8), niin silloin nuo alueet tulevat Kristuksen ruumiin, Kristuksen ja Hänen jäsentensä käyttöön. Näistä taivaallisista siunauksista Paavali meille juuri Efesolaiskirjeen alussa julistaa, samoin sitä, miten meidät on jo tänään sinne Kristuksen Hengessä asetettu. Meidän henkemme on siis jo Kristuksessa lunastettu, mutta ruumiimme vielä odottaa lunastustaan.

   Vastaa

Jätä kommentti

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Ota yhteyttä